Veelgestelde vragen

Hoe vaak mag je onder de zonnebank gaan zonder dat het gevaarlijk is?

Per jaar mag je niet meer dan 100 MED aan zon of zonnebank stralen ontvangen(MED = Minimale Erytheem Dosis.). Stel voor: je weet dat je bij 25 minuten verbrandt, dus 20 minuten is jouw maximumtijd. Zou je dus vandaag 20 minuten onder de zonnebank, dan staat deze 20 minuten gelijk aan 1 MED. Erytheem is de medische term voor zonnebrand / verbranding van de huid. Nu is de regel in Nederland, omdat de zon niet dagelijks schijnt, dat je dit het beste over een jaar kunt verspreiden. Dit is ook het beste voor je huid. Gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS kun je het best maximaal 50 MED ontvangen onder de zonnebank. Daarnaast ontvang je jaarlijks bij normaal gebruik 50 MED buiten in de zon. 1 dag in de zon op een hete zomerdag op het strand staat ongeveer gelijk aan 5 MED! Dat is dus 1/10 van wat je eigenlijk per jaar buiten mag ontvangen, oftewel gelijk aan 5 zonnesessies onder de zonnebank.

Ik heb een hele lichte huid en rood haar. Kan ik onder de zonnebank?

Heb je huidtype 1, dus rossig haar, een lichte huid en veel sproeten, dan is het niet toegestaan gebruik te maken van de zonnebank. Je zou dus ook zeker niet vol in de zon moeten gaan.

Heeft het zin voor te bruinen vóór ik op vakantie ga?

Voorbruinen is wel degelijk zinnig. We moeten de huid voorbereiden op de krachtigere zon op uw vakantiebestemming en hem de tijd geven de bescherming op te bouwen die u op vakantie nodig hebt. Dat werkt het best op een moderne zonnebank, met straling die op natuurlijk zonlicht lijkt.

Make-up dragen tijdens het zonnen ?

Liever niet. Als u make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in uw gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.

Een douche nemen na de zonnebank?

Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorg uw huid met een douche en een vochtinbrengende crème, dan komt het bruin beter tot zijn recht.

Tegelijkertijd medicijnen en de zonnebank gebruiken?

Het is van een paar medicijnen bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. In twijfelgevallen moet u dit eerst aan uw arts vragen, zodat u zonder risico van uw zonnebad kunt genieten.